Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Praktyczne warsztaty dla pracowników UPP w ramach budżetu partycypacyjnego | Centrum Kształcenia Ustawicznego

Praktyczne warsztaty dla pracowników UPP w ramach budżetu partycypacyjnego

 

W I edycji Uczelnianego budżetu partycypacyjnego (2023 r.) zaprosiliśmy pracowników administracyjnych, naukowych, dydaktycznych oraz doktorantów – wszystkie osoby zawodowo związane z Uczelnią na praktyczne warsztaty. Projekt sprzyjał integracji społecznej pracowników Uczelni. Ponadto społeczność pracowników miała możliwość skorzystania z potencjału naukowego i badawczego, jaki posiada Uczelnia.

Zdecydowana większość zajęć to warsztaty związane z kierunkami kształcenia prowadzonymi w Uniwersytecie. Były to zajęcia o nachylaniu praktycznym, z których wiedzę i efekty można wykorzystać w życiu codziennym, zarówno zawodowym, jak i prywatnym.

Warsztaty prowadzone były na poszczególnych Wydziałach, przez pracowników naukowo-dydaktycznych, przy koordynacji Centrum Kształcenia Ustawicznego (CKU).

Projekt nie obejmował ostatecznej zamkniętej listy warsztatów. Zaplanowano do zrealizowania przykładowe warsztaty i szkolenia, ale projekt przewidywał możliwość zorganizowania szkolenia/warsztatu w odpowiedzi na zapotrzebowanie zgłoszone przez pracowników UPP. Dlatego też zwiększyliśmy liczbę grup na tych warsztatach, na które było największe zainteresowanie.

Wstępnie proponowanym terminem zajęć były wybrane piątki, w godz. 13.00 – 15.00, ale ostateczny termin każdego z warsztatów zależał od dostępności sali oraz planu prowadzącego zajęcia. Na każdy z warsztatów obowiązywały wcześniejsze zapisy w CKU. Z uwagi na fakt, że warsztaty odbywały się w godzinach pracy – wymagana była zgoda bezpośredniego przełożonego.

W ramach projektu zaproponowaliśmy również szkolenie Zdrowy kręgosłup” realizowane przez specjalistów spoza UPP. Szkolenie to miało na celu zwiększenie świadomości na temat ryzyka związanego z długotrwałą pracą siedzącą, prewencję dolegliwości bólowych kręgosłupa oraz naukę ćwiczeń do wykonania w miejscu pracy.

O przyjęciu na zajęcia decydowała kolejność zgłoszeń.

Poniżej zamieszczamy wykaz zrealizowanych szkoleń.

Wykaz warsztatów dla pracowników UPP w ramach budżetu partycypacyjnego - edycja 1 (2023 r.)

datatemat zajęćopis zajęćprowadzącymiejscezapisy

30.06.2023

g. 13:30 15:00

 

TRUSKAWKOWE CIEKAWOSTKI POŁĄCZONE Z DEGUSTACJĄ

W pierwszej części warsztatów prelegentka przedstawi podstawowe informacje dotyczące pochodzenia truskawki. Uczestnicy dowiedzą się również co jedzą, z botanicznego punktu widzenia.  Zostaną przedstawione wartości odżywcze truskawek oraz wykazane różnice między odmianami. W drugiej części spotkania pokazane zostaną różne sposoby uprawy truskawek (tunel, szklarnia) oraz uczestnicy będą mieli okazję skosztować kilku odmian truskawek. Zajęcia odbędą się w pałacu oraz w plenerze MARCELINA - Ogrodniczej Stacji Doświadczalnej Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii. Prelegentka przedstawi również historię majątku o nazwie Marcellino, którego właścicielką w połowie XIX wieku była Konstancja Łubieńska.

Dr inż. Jolanta Lisiecka

Pałac oraz plener MARCELINA - Ogrodniczej Stacji Doświadczalnej Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii, ul. Zgorzelecka 4

Zapisy zakończone

21.09.2023 

g. 13:00 – 14:30

 

KANAPKA, OWSIANKA CZY KOKTAJL? WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O ZDROWYCH I SMACZNYCH POSIŁKACH DO PRACY

W trakcie średnio 8 godzin pracy spożywamy 2-3 posiłki, które mogą stanowić ponad 50% naszego zapotrzebowania na energię i wszystkie składniki odżywcze. Nie bez znaczenia dla naszego organizmu jest więc świadome ich komponowanie oraz korzystanie ze zdrowych i smacznych produktów. W ramach niniejszych warsztatów omówione zostaną zagadnienia związane z komponowaniem posiłków do pracy tak, aby nie były one kosztochłonne czy czasochłonne. Warto zainspirować się do wprowadzenia małych zmian, a dzięki temu osiągnąć spore efekty – przede wszystkim pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie!

Mgr Ewelina Żuk

Budynek Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Wojska Polskiego 31, sala 207Zapisy zakończone

21.09.2023 

g. 11:00 – 12:30

 

Z uwagi na dużą liczbę chętnych utworzyliśmy II grupę o godz. 11:00 

 

22.09.2023

g. 13:30 – 15:00

piątek

KOKEDAMA - WISZĄCE OGRODY

Kokedama jest japońską sztuką tworzenia kul otoczonych mchem, w których rośnie roślina. Powstała w epoce Edo w XVIII wieku. Każdy uczestnik zapozna się z nią i wykona własny wiszący ogród.

Dr inż. Piotr CzuchajPracownia Roślin Ozdobnych, Kolegium Zembala, ul. Dąbrowskiego 159,  sala 33, 1 piętroZapisy zakończone

11.10.2023 GRUPA 1 

g. 13:30-15:00

środa

ZDROWY KRĘGOSŁUP

Szkolenie to ma na celu zwiększenie świadomości na temat ryzyka związanego z długotrwałą pracą siedzącą, prewencję dolegliwości bólowych kręgosłupa oraz naukę ćwiczeń do wykonania w miejscu pracy.

 

 

 

Fizjoterapeuci z firmy „Warsztat Zdrowia Fizjoterapia i Gabinety Lekarskie Karolina Pilaczyńska”

Budynek Wydziału Leśnego i Technologii Drewna,

ul. Wojska Polskiego 38/42, sala 416

(CWR - piętro 4 i pół)

Liczba miejsc wyczerpana

13.10.2023

GRUPA 2

g. 8:00-9:30

piątek

Liczba miejsc wyczerpana

27.10.2023

GRUPA 3

g. 8:00-9:30

piątek

Liczba miejsc wyczerpana

27.10.2023

GRUPA 4

g. 10:00-11:30

piątek

Z uwagi na dużą liczbę chętnych utworzyliśmy 4 grupę o godz. 10:00 

16.11.2023

GRUPA 5

g. 8:00-9:30

czwartek

Z uwagi na dużą liczbę chętnych utworzyliśmy 5 grupę

20.10.2023

g. 13:30 – 15:00

piątek

SIŁA ZAPACHÓWUczestnicy dowiedzą się, czym są i jak działają olejki eteryczne. Zapoznają się z najważniejszymi i najpopularniejszymi olejkami eterycznymi, ich działaniem i zastosowaniem. Poznają wykorzystanie olejków dla relaksu, urody i zdrowia. Prowadząca przedstawi znaczenie aromaterapii w życiu codziennym oraz rolę olejków eterycznych w przywróceniu równowagi organizmu.dr hab. Barbara Frąszczak

Kolegium Zembala,

ul. Dąbrowskiego 159,  sala 15a

Liczba miejsc wyczerpana

1.12.2023 g. 13:30 – 15:00

piątek

WARZYWA ZAPOMNIANE

W trakcie zajęć uczestnicy wysłuchają prelekcji dotyczącej uprawy i właściwości prozdrowotnych wybranych gatunków zapomnianych warzyw i będą mieli możliwość ich degustacji.dr inż. Jolanta LisieckaKolegium Zembala, ul. Dąbrowskiego 159,  sala Katedry Warzywnictwa, budynek A, ostatnie piętroZapisy zakończone

14.12.2023 

GRUPA 1

g. 9:00 - 11:30

czwartek

ŚWIĄTECZNE WIANKI

Uczestnicy poznają technikę tworzenia wianków świątecznych i przygotują dekorację do położenia na stole lub zawieszenia na drzwiach, która uatrakcyjni mieszkanie w okresie Bożego Narodzenia.prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska-Bródka

Kolegium Zembala, ul. Dąbrowskiego 159,  sala 32, 1 piętro

Katedra Roślin Ozdobnych, Dendrologii i Sadownictwa

Zapisy zakończone

15.12.2023

GRUPA 2

g. 9:00 - 11:30

piątek

Zapisy zakończone

15.12.2023

GRUPA 3

g. 12:30 - 15:00

piątek

Zapisy zakończone

 

KONTAKT: Centrum Kształcenia Ustawicznego UPP, cku@up.poznan.pl, tel. 61848 70-26

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png