Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility EDYCJA 10 | Centrum Kształcenia Ustawicznego

EDYCJA 10

Zajęcia w ramach 10 edycji Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku (semestr letni 2021/2022)

DATA TEMAT ZAJĘĆ PROWADZĄCY
22.06.2022r.

Warsztat:

Truskawkowe ciekawostki połączone z degustacją

dr inż. Jolanta Lisiecka
2.06.2022r.

Wykład:

Dlaczego żywność drożeje?

prof. UPP dr hab. Arkadiusz Sadowski
1.06.2022r.

Wykład:

Intrygujący świat pszczół, czyli ciekawostki nie tylko z pszczelego ula

W RAMACH POZNAŃSKIEGO FESTIWALU NAUKI I SZTUKI

 

Wykład obejmie informacje dotyczące różnorodności nadrodziny Pszczoły (Apoidea), znaczenia pszczół w życiu człowieka, a także wyjątkowe zachowania przedstawicieli różnych gatunków pszczół. Pokrótce zostanie omówiona historia pszczelarstwa, przegląd produktów pszczelich oraz zagrożenia i możliwości ochrony tej ważnej grupy owadów.

Wykład podparty będzie prezentacją multimedialną, a także ulem obserwacyjnym pszczoły miodnej i izolatorem z murarką ogrodową.

dr hab. Monika Fliszkiewicz
24.05.2022r.

Spacer przyrodniczo-ornitologiczny:

Obserwacja ptaków

jako terapia dla skołatanych nerwów

prof. dr hab. Piotr Tryjanowski
20.05.2022r.

Warsztat:

Pokrzywa (nie)zwyczajna

dr inż. Jolanta Lisiecka
19.05.2022r.

Wykład:

Owady w moim domu

Są małe, sprytne i wszędobylskie. Często prowadzą skryty tryb życia i znienacka pojawiają się w naszych domach. Czy powinniśmy się ich bać? Jak się przed nimi chronić?

prof. UPP dr hab. Marek Bunalski
12.05.2022r.

Wykład:

Super żywność instant

Omówione zostaną zagadnienia suszonej żywności pochodzenia naturalnego, zawierającej bardzo cenne i wyjątkowe składniki odżywcze. Produkty tego typu znajdują zastosowanie w produkcji tzw. żywności wygodnej do szybkiego przygotowania poprzez uwodnienie, a jednocześnie mogą stanowić zdrowszą alternatywę do suplementów w tabletkach.

dr inż. Jolanta Gawałek 
28.04.2022r.

Warsztat:

Co jeść i jak żyć, żeby poprawić samopoczucie i nabrać energii

 Omawiane zagadnienia: nowoczesny senior, życie po pandemii, sprawność fizyczna i intelektualna, zdrowe przekąski, codziennie smacznie i zdrowo.

prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, dr inż. Joanna Teichert, Hanna Skrzypczak
21.04.2022r.

Wykład:

Płazy w wielkim mieście. Historie z życia żab, traszek i ropuch…

dr inż. Mikołaj Kaczmarski
7.04.2022r.

Wykład:

Dlaczego człowiek zmienia klimat?

prof. UPP dr hab. Bogdan H. Chojnicki
31.03.2022r.

Wykład:

Moc różnorodności, czyli rzecz o tym, co polska wieś oferuje turystom.

Krystyna Święcicka - Prezeska Wielkopolskiego Towarzystwa Agroturystyki i Turystyki Wiejskiej

dr Sylwia Graja-Zwolińska

dr Magdalena Maćkowiak

24.03.2022r.

Wykład:

Obserwacja ptaków jako terapia dla skołatanych nerwów

prof. dr hab. Piotr Tryjanowski

                        

  

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png