II SYMPOZJUM NAUKOWE
POZNAŃ, 9-10 marca 2017
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Zapraszamy Państwa do udziału w II już edycji Sympozjum Naukowego "Zdrowe zwierzęta - zdrowa żywność" organizowanego przez Instytut Weterynarii Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W związku z dużym zainteresowaniem pierwszą edycją, postanowiliśmy spełnić oczekiwania uczestników związane z drugim spotkaniem i w jeszcze większym stopniu zmierzyć się z aktualnymi problemami. W tym roku również zaplanowaliśmy wykłady pracowników naukowych naszego Uniwersytetu, jak również przedstawicieli innych wiodących ośrodków naukowych oraz praktyków związanych z branżą mięsną i zwierzętami gospodarskimi.Serdecznie zapraszamy!
Program
I dzień konferencji - 09 marca 2017
Poznań, ul. Dojazd 11 - budynek BIOCENTRUM
- 8:00 - 9:30Rejestracja uczestników
- 9:30 - 10:00Otwarcie Sympozjum
- 10:00 - 10:45Znaczenie zdrowia dla opłacalnej produkcji świń
prof dr hab. dr h.c. Zygmunt Pejsak (PIWet-PIB Puławy) - 10:45 - 11:30 Grypa świń
lek. wet. Szymon Porowski (Przychodnia Weterynaryjna Animal w Pobiedziskach) - 11:30 - 12:00 Przerwa kawowa
- 12:00 - 12:45Wielostronne aspekty sanitarne bezpieczeństwa żywności
dr hab. prof nadzw. Krzysztof Anusz (SGGW Warszawa) - 12:45 - 13:30 Gorączka Q - powszechny, ale często niedostrzegalny problem w hodowli bydła mlecznego
dr Monika Szymańska- Czerwińska - 13:30 - 14:30 Przerwa obiadowa
- 14:30 - 15:15 Lekooporność chorobotwórczych szczepów Escherichia coli izolowanych u drobiu.
lek. wet. Michał Majewski - Instytut Weterynarii, WMWiNZ, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - 15:15 - 16:00 Wykład sponsorowany
- 16:00 - 16:45 Rejestracja produktów leczniczych i produktów biobójczych - teraźniejszość i przyszłość.
lek. wet. Monika Marczak (Doradztwo Farmaceutyczne, Błonie)
II dzień konferencji - 10 marca 2016
Poznań, ul. Dojazd 11 - budynek BIOCENTRUM
- 9:00 - 9:45Standard VLOG – produkcja żywności wolnej od GMO . Wymagania w zakresie wytwarzania i dystrybucji pasz.
dr Bartłomiej Podpora (Neolab Żerków) - 9:45 - 10:30 Bezpieczeństwo pasz opartych na białku owadów
dr hab. prof. nadzw. UP Damian Józefiak (UP Poznań) - 10:30 - 11:15 Weterynaryjne prawo UE obecnie i w przyszłości gwarancją bezpieczeństwa zdrowia publicznego
dr Piotr Kołodziej (ZHW Poznań) - 11:15 - 11:45 Przerwa kawowa
- 11:45 - 12:30 Włośnica w Polsce – aktualna sytuacja
lek. wet. Ewa Bilska – Zając (PIWet-PIB Puławy) - 12:30 - 13:15 Porównanie prawodawstwa mającego zastosowanie w zwalczaniu księgosuszu i afrykańskiego pomoru świń na obszarze Polski
dr Mariusz Felsmann (UP Poznań)
_______________________________________Organizatorzy_______________________________________
_______________________________________Patroni_______________________________________
Organizator:
Instytut Weterynarii Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Sympozjum odbędzie się pod patronatem:
Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Wielkopolskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej
Wielkopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii
Oddziału Wielkopolskiego Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sponsorzy
Partnerzy
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Rejestracja
Koszt udziału
- udział w jednym dniu Sympozjum - 150 zł
- udział w dwóch dniach Sympozjum - 200 zł
- udział w uroczystej kolacji po I dniu Sympozjum dodatkowo płatny - 100 zł
- udział studentów w całym Sympozjum - 30 zł (prosimy o zabranie legitymacji studenckiej)
Kontakt
Instytut Weterynarii
Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
tel. +48 61 848 75 57