Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6685

 

Dydaktyka:

  • hodowla i użytkowanie drobiu
  • higiena, profilaktyka i dobrostan
  • współopiekun Sekcji Drobiu Ozdobnego SKN

Badania:

  • Wpływ krajowych źródeł białka roślinnego na wyniki produkcyjne drobiu, strawność składników pokarmowych, wartość AMEN, jakość surowców drobiarskich jak również funkcjonowanie przewodu pokarmowego drobiu.

 Publikacje naukowe:

1. Perz K., Nowaczewski S., Kaczmarek S.A., Cowieson A.J., Hejdysz M. 2022. Research Note: Amylase supplementation improves starch and amino acids digestibility of faba bean for broilers. Poultry Science. 101(11):102117. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.102117. (IF – 4.014; Liczba pkt. MNiSW – 140)

2. Hejdysz M., Bogucka J., Ziółkowska E., Perz K., Jarosz Ł., Ciszewski A., Nowaczewski S., Ślósarz P., Kaczmarek S.A. 2022. Effects of low crude protein content and glycine supplementation on broiler chicken performance, carcass traits, and litter quality. Livestock Science. 261, 104930. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2022.104930. (IF – 1.929; Liczba pkt. MNiSW – 140)

3. Perz K., Kaczmarek S., Józefiak D., Nowaczewski S., Bogucka J., Ziółkowska E., Górecki M., Hejdysz M. 2021. The effect of different medium chain fatty acids, calcium butyrate, and salinomycin on performance, nutrient utilization and gastrointestinal tracts of green legged partridge hen. Annals of Animal Science. 22(2), 687-699. https://doi.org/10.2478/aoas-2021-0047 (IF – 2.667; Liczba pkt. MNiSW – 140)

 

4. Nowaczewski S., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R., Stuper-Szablewska K., Rudzinska M., Tomczyk L., Szulc K., Kaczmarek S., Perz K., Hejdysz M. 2021. Effect of age of Japanese quail on physical and biochemical characteristics of eggs. South African Journal of Animal Science, 51(1), 120 -127, https://dx.doi.org/10.4314/sajas.v51i1.14. (IF – 1.055; Liczba pkt. MNiSW – 70)

5.Biesek J., Kuźniacka J., Banaszak M., Kaczmarek S., Adamski M., Rutkowski A., Zmudzińska A., Perz K., Hejdysz M. 2020. Growth Performance and Carcass Quality in Broiler Chickens Fed on Legume Seeds and Rapeseed Meal. Animals. 10(5), 846. http://dx.doi.org/10.3390/ani10050846. (IF – 3.231; Liczba pkt. MNiSW – 100)

6.Hejdysz M., Kaczmarek S.A., Kubiś M., Adamski M., Perz K., Rutkowski A. 2019. The effect of faba bean extrusion on the growth performance, nutrient utilization, metabolizable energy, excretion of sialic acids and meat quality of broiler chickens. Animal. 13(8), 1583-1590. https://doi.org/10.1017/S175173111800366X. (IF – 3.730; Liczba pkt. MNiSW – 200)

 

Publikacje popularnonaukowe:

Głębocka A., Andrzejewska K., Perz K., Hejdysz M. 2022. Produkcja drobiarska, a kury rasowe. Polskie Drobiarstwo 5/2022.

Wiśniewska K., Woźny B., Perz K., Hejdysz M. 2022. Co skrywa jajo? - ocena jakości. Polskie Drobiarstwo 4/2022.

Perz K., Hejdysz M. 2021. Zakład Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu – część 2. Polskie Drobiarstwo 8/2021.

Perz K., Hejdysz M. 2021. Zakład Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu – część 1. Polskie Drobiarstwo 7/2021.

Perz K., Hejdysz M., Wiśniewska Z., Kaczmarek S., Rutkowski A. 2020. Możliwości zastosowania krajowych źródeł białka roślinnego w żywieniu kaczek Pekin oraz gęsi. Hodowca Drobiu 12/2020.

Perz K., Hejdysz M., Wiśniewska Z., Kaczmarek S., Rutkowski A. 2020. Możliwości zastosowania nasion roślin bobowatych w żywieniu kur nieśnych. Hodowca Drobiu 11/2020.

Perz K., Hejdysz M. 2020. Enzymy paszowe w żywieniu drobiu, cz. II. Polskie Drobiarstwo 11/2020.

Perz K., Hejdysz M. 2020. Enzymy paszowe w żywieniu drobiu, cz. I. Polskie Drobiarstwo 10/2020.

Perz K., Hejdysz M., Wiśniewska Z., Kaczmarek S., Rutkowski A. 2020. Możliwości zastosowania nasion roślin bobowatych w żywieniu kurcząt rzeźnych. Hodowca Drobiu 10/2020.

Perz K., Hejdysz M. 2020. Zastosowanie alternatywnych źródeł białka roślinnego, a jakość produktów drobiarskich. Polskie Drobiarstwo 04/2020.

Perz K., Hejdysz M. 2020. Zastosowanie średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych w żywieniu drobiu. Polskie Drobiarstwo 02/2020.

Perz K., Hejdysz M. 2019. Możliwości wykorzystania nasion łubinów w żywieniu drobiu. Polskie Drobiarstwo 6/2019.

Perz K., Hejdysz M. 2018. Możliwości wykorzystania nasion grochu siewnego i bobiku w żywieniu drobiu 12/18

Monografie:

Morawski A., Hejdysz M., Perz K., Adamski M., Mikuła R., Rutkowski A. 2020. Rezultaty prac wdrożeniowych prowadzonych w drobnych gospodarstwach rolnych: 49-86. w: Zalecenia dotyczące stosowania krajowych pasz białkowych pochodzenia roślinnego w żywieniu świń oraz drobiu red. Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska- Zakrzewska. Wydanie nowe poszerzone i uaktualnione. Wydawnictwo APRA, Bydgoszcz. ISBN 978-83-954732-3-4.

Hejdysz M., Kaczmarek S., Mikuła R., Perz K., Wiśniewska Z., Kubiś M., Rutkowski A. 2020. Badania nad efektywnością̨ stosowania krajowych roślinnych pasz białkowych w żywieniu drobiu: 87-131. w: Zalecenia dotyczące stosowania krajowych pasz białkowych pochodzenia roślinnego w żywieniu świń oraz drobiu red. Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska-Zakrzewska. Wydanie nowe poszerzone i uaktualnione. Wydawnictwo APRA, Bydgoszcz. ISBN 978-83-954732-3-4. 

Konferencje

Perz K., Nowaczewski S., Kaczmarek S., Hejdysz M. 2022. The influence of exogenous amylase in diets with pea and faba bean on the growth performance and digestibility of nutrients in broiler chicken. 5-7 września 2022 r., XXXII International Poultry Science PB WPSA, Lidzbark Warmiński

Hejdysz M., Nowaczewski S., Perz K. 2022. Profile of fatty acids in egg yolks from different breeds of domestic hen. 5-7 września 2022 r., XXXII International Poultry Science PB WPSA, Lidzbark Warmiński 

Hejdysz M., Perz K., Kaczmarek S., Peris S., Budnik S. 2022. The effect of chelated trace minerals and protein sources on broiler chickens’ performance and meat quality. 5-7 września 2022 r., XXXII International Poultry Science PB WPSA, Lidzbark Warmiński

Perz K., Nowaczewski S., Hejdysz M. 2022. Lysozyme concentration and cholesterol content in eggs of various breeds of domestic chicken. 5-7 września 2022 r., XXXII International Poultry Science PB WPSA, Lidzbark Warmiński

Hejdysz M., Kaczmarek S., Kubiś M., Perz K., Rutkowski A. 2019. The effect of increasing level of repassed meal in diet on laying hens performance and egg shell thickness. 10-13 czerwca 2019 r., 22nd European Symposium on Poultry Nutrition, Gdańsk (sekcja posterowa)

Hejdysz M., Kaczmarek S., Kubiś M., Perz K., Rutkowski A. 2019. The effect of rye, wheat, narrow-leaved lupin grinding degree on broiler chickens performance. 10-13 czerwca 2019 r., 22nd European Symposium on Poultry Nutrition, Gdańsk (sekcja posterowa)

Hejdysz M., Kaczmarek S., Kubiś M., Perz K., Rutkowski A. 2018. Influence of different species of lupin on growth performance of geese. 10-12 września 2018 r., XXX International Poultry Science Symposium PB WPSA, Zegrze

Hejdysz M., Kaczmarek S., Kubiś M., Perz K., Rutkowski A. 2018. Influence of different dietary levels of seeds of three species of lupin on production results, nutrient digestibility, and excretion of sialic acids of broiler chickens. 10-12 września 2018 r., XXX International Poultry Science Symposium PB WPSA, Zegrze

Hejdysz M., Kaczmarek S., Kubiś M., Perz K., Rutkowski A. 2018. Influence of graded dietary levels of seeds of three species of lupin on growth performance, nutrient digestibility, and excretion of total and free sialic acids of broiler chickens. 27-29 czerwca 2018. XLVII Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt KNZiA PAN, Kraków

 

Projekty

Projekt dla młodych naukowców WMZ 2022 pt. „Wpływ stopnia rozdrobnienia ziarna zbóż w mieszankach granulowanych na ich wartość pokarmową.”, kierownik: Katarzyna Perz

Projekt dla młodych naukowców WMZ 2020 pt. „Ocena wpływu masy i kształtu jaj kur mięsnych Ross 308 na wyniki wylęgowości piskląt”, kierownik: Katarzyna Perz

Program wieloletni 2016-2020 pt. „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju” finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, UCHWAŁA NR 222/2015 z dnia 15 grudnia 2015 r., kierownik: Andrzej Rutkowski

Projekt NCN Sonata 10 pt. „Żywieniowe interakcje pomiędzy egzogennymi karboksylazami i emulsyfikatorami w badaniach na drobiu” nr 2015/19/D/NZ9/03580, kierownik: Sebastian Kaczmarek

Projekt NCN Minatura 1 pt. „Wpływ zróżnicowanych warunków termicznych towarzyszących podczas ekstruzji na powstawanie izomerów kwasu fitynowego oraz strawność składników pokarmowych oznaczonych w doświadczeniu na kurczętach rzeźnych” nr 2017/01/X/NZ9/01235, kierownik: Marcin Hejdysz

 

Nagrody 

II nagroda – Konkurs Młodych Badaczy im. Jerzego Będkowskiego na XXXII Międzynarodowym Sympozjum Drobiarskim PB WPSA, praca pt. „The influence of exogenous amylase in diets with pea and faba bean on the growth performance and digestibility of nutrients in broiler chicken.” 5-7 września 2022 r., Lidzbark Warmiński

II nagroda – VI edycja konkursu im. Andrzeja Farugi na najlepszą pracę magisterską z zakresu drobiarstwa PB WPSA, praca pt. „Ocena wartości pokarmowej obecnie uprawianych odmian grochu siewnego i bobiku w żywieniu kur nieśnych”

 

Staże naukowe

  • październik/listopad 2022 – University of Manitoba, Winnipeg, Kanada
  • grudzień 2021 – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin, Polska