POLSKA SOJA

ODMIANA AUGUSTA

 

Odmiana soi Augusta jest oryginalną odmianą wyhodowaną w Katedrze Genetyki i Hodowli Roślin UP w Poznaniu, doskonale dostosowaną do warunków klimatycznych Polski. Została wpisana do Krajowego Rejestru w 2002 roku. Nasza odmiana została wyhodowana metodami konwencjonalnymi - nie jest modyfikowana genetycznie. Jest odmianą wczesną, dojrzewającą w zależności od przebiegu pogody w końcu sierpnia lub pierwszej dekadzie września. Zbiór jednofazowy kombajnem. Średnio wysokie rośliny - 80 cm, charakteryzują się pośrednim typem wzrostu i brązowym owłosieniem.  Kwiaty fioletowe.  Wysokość osadzenia najniższych strąków 10-15 cm.  Nasiona są małe (MTN - 120- 140 g), o żółtej barwie okrywy nasiennej i brązowym znaczku, zawierają około 35% białka o najlepszym składzie aminokwasów i 20% tłuszczu. Potencjał plonowania wysoki: przy prawidłowej uprawie przekracza 3,0 t/ha. Ma niezbyt duże wymagania glebowe. Udaje się na większości gleb z wyjątkiem ciężkich, zlewnych i kwaśnych (pH<5,5). Może być uprawiana w Polsce centralnej i południowej. Jej uprawa nie wymaga specjalistycznych maszyn i urządzeń. 

 

 

Każde gospodarstwo rolne może z pełnym powodzeniem podjąć się uprawy soi

Korzyści z uprawy soi w gospodarstwie

Własne białko i dodatkowa energia

Zaopatrzenie gospodarstwa we własne białko. Z uwagi na jego dużą zawartość (35%), całe nasiona soi mogą być stosowane jako komponent białkowy paszy, ale również mogą być źródłem energii, gdyż zawierają dużo tłuszczu. W warunkach gospodarstwa surowe zgniecione lub ześrutowane nasiona można stosować w żywieniu trzody chlewnej, bydła mlecznego i opasów. Jeżeli w gospodarstwie byłaby możliwość obróbki cieplej zebranych nasion, wówczas  można je wykorzystać w żywieniu wszystkich zwierząt. Z nasion soi można również przygotować wiele potraw w kuchni domowej.

Poprawa struktury gleby

Wzbogacenie płodozmianu o typową roślinę strączkową. Głęboki i obfity system korzeniowy poprawia fizyko-chemiczną strukturę gleby.

Użyźnienie gleby i zmniejszenie kosztów nawożenia

Soja jako typowa roślina motylkowa współżyje z bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicum, wiążącymi azot z powietrza. Przy dobrym zaszczepieniu gleby i obfitym brodawkowaniem na korzeniach bakterie mogą dostarczyć roślinom nawet 100 kg N/ha. Dzięki temu soję można nawozić tylko dawką startową (przedsiewną) 30 kg N/ha, a w przypadku słabego brodawkowania dodatkową dawką 30 kg N/ha, zastosowaną na początku kwitnienia. Część tego azotu w resztkach pożniwnych oraz w rozkładających się brodawkach korzeniowych, pozostaje na polu wzbogacając stanowisko pod roślinę następczą o 60-75 kg N/ha. Soja jest więc doskonałym przedplonem.

Soja - roślina proekologiczna

W warunkach klimatycznych Polski soja nie jest atakowana przez żadne groźne choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe, a także przez szkodniki. Sporadycznie występująca bakterioza krosteczkowa i mączniak rzekomy nie wymagają zabiegów fungicydowych. Możliwość uprawy soi przy minimalnym stosowaniu chemicznej ochrony (tylko herbicydy) oraz obniżonym nawożeniu azotowym, pozwala zbierać plony w jak najbardziej naturalny sposób, o wiele zdrowszy w porównaniu z innymi roślinami.

Uprawa soi jest opłacalna

Niskie koszty uprawy soi: zmniejszone nawożenia azotowe oraz brak oprysków na choroby i szkodniki, aktualnie wysoka  cena śruty sojowej oraz dopłaty do roślin strączkowych zapewniają wysoką opłacalność uprawy soi. 

Uprawa soi

  • orka jesienna lub wiosenna
  • nawożenie fosforowo-potasowe jesienne lub wiosną  pod agregat 60-80 kg P O i 80-120 kg K O w zależności od zasobności gleby
  • nawożenie azotem startowe 30 kg N i 30 kg N   przed kwitnieniem
  • nasiona bezpośrednio przed siewem zaprawić bakteriami brodawkowymi
  • siew w trzeciej dekadzie kwietnia
  • głębokość siewu 3-4 cm
  • rozstaw rzędów 12,5 - 30 cm
  • wysiew w zależności od rozstawy 120 - 150 kg/ha bezpośrednio po siewie oprysk herbicydami (np. Afalon + Dual)
  • zbiór jednofazowy kombajnem w pełnej dojrzałości (nasiona dzwonią w strąkach) przy wilgotności 13-16%

 Przy zakupie nasion  pełna instrukcja uprawy i doradztwo.