Sprawozdanie z seminarium "Ocena stanu polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do UE"



Abstract

W dniu 20 czerwca 2008 roku w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowym Instytucie Badawczym (IERiGŻ-PIB) w Warszawie odbyło się seminarium pt. "Ocena stanu polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do UE". Wykład, zorganizowany jako kolejny z cyklu spotkań w ramach Programu Wieloletniego 2005-2009 "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej", wygłosili prof. dr hab. Roman Urban i prof. dr hab. Aldon Zalewski. W seminarium uczestniczyło blisko 100 osób, zarówno pracowników IERiGŻ-PIB, jak i przedstawicieli ośrodków akademickich z terenu całego kraju. Prezentacja wyników badań, prowadzonych w Zakładzie Ekonomiki Przemysłu Spożywczego IERiGŻ-PIB, składała się z czterech części. W pierwszej - skoncentrowano się na zasilaniu rolnictwa w środki produkcji, w drugiej - omówiono rozwój cen na rynku rolno-spożywczym, w trzeciej - scharakteryzowano stan polskiego przemysłu spożywczego po wejściu do UE, a na zakończenie sformułowano najważniejsze konkluzje z przeprowadzonych analiz. 

Keywords

Food economy; Agricultural and food processing; Scientific conference; Food production


Published : 2008-12-31


Czubak, W., & Pa, K. (2008). Sprawozdanie z seminarium "Ocena stanu polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do UE". Journal of Agribusiness and Rural Development, 9(3), 171-173. Retrieved from http://www1.up.poznan.pl/jard/index.php/jard/article/view/938

Wawrzyniec Czubak  czubak@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Poland
Karolin Pa 
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Poland


CitedBy Crossref
0

CitedBy Scopus
0


Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>