Economic Development of the Country and Innovativeness in the Food Industry Companies - Selected Issues


Abstract

The purpose of the article was to assess the innovation of the food industry in the EU Member States. Innovation of the food industry was compared with the level of economic development of countries, innovative enterprises in general, and the importance of the food industry of individual countries in the domestic economy and the EU. The analyzes were based on data from the Eurostat database. The results indicate the occurrence of the relationship between the level of innovation of enterprises of the food industry and the level of economic development of countries and the overall innovation performance of enterprises in the manufacturing sector. In this regard, we observed it in general as a priority for countries of the old EU. In the case of Germany, Italy, Belgium and the UK, it was also heavily associated with countries in the EU food industry. Estonia, Lithuania, the Czech Republic and Portugal were characterized by high levels of innovation of the food industry despite the relatively low level of GDP per capita and overall enterprise innovation.

Keywords

Innovative character; Food industry; Industry innovation

Eurostat (n.d.). Retrieved from: http://ec.europa.eu/eurostat

GUS (200). Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 1998-2000. Warszawa: Główny Urząd Statystyczny.

Grzelak, M. (2011). Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena. Uwarunkowania. Rozwój. Łódź: Wyd. UŁ.

Grzybowska, B. (2012). Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce - ujęcie regionalne. Olsztyn: Wyd. UWM.

Janasz, W. (red.) 2006. Zarys strategii rozwoju przemysłu. Warszawa: Difin.

Juchniewicz, M. (2015). The level and diversity of innovativeness in food industry of European Union countries. Proceedings of MAC-EMM 2015 in Prague.

Juchniewicz, M., Łukiewska, K. (2014). Konkurencyjność wybranych branż polskiej gospodarki na rynku Unii Europejskiej. Olsztyn: Wyd. PTE.

Kociszewski, M., Szwacka-Mokrzycka, J. (2011). Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE. Zesz. Nauk. SGGW Warsz. Probl. Roln. Świat., 11(26) 2, 67-77.

Kowalik, J. (2012). Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania innowacyjności przedsiębiorstw w Polsce - analiza regionalna. Logistyka, 5, 100-104.

Kowalski, A. (2011). Innowacyjność przemysłu przetwórczego w Polsce. In: M. A. Weresa (Ed.). Polska. Raport o konkurencyjności. Warszawa: Ofic. Wyd. SGH.

Limański, A. (2011). Rola innowacyjności w budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa w gospodarce opartej na wiedzy. Nierówn. Społ. Wzrost Gospod., 23, 135-147.

Niedzielski, P., Rychlik, K. (2006). Innowacje i kreatywność. Szczecin: Wyd. US.

Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji (2006). Warszawa.

Schumpeter, J. A. (1960). Teoria rozwoju gospodarczego. Warszawa: Wyd. PWE.

Szopik-Depczyńska, K., Depczyński, R. (2012). Aktywność innowacyjna sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) w aspekcie konkurencyjności przedsiębiorstw. Stud. Pr. WNEiZ, 25, 373-392.

Tylżanowski, R. (2012). Wpływ innowacji na konkurencyjność polskich przedsiębiorstw. Stud. Pr. WNEiZ, 25, 393-406.

Wściubiak, Ł. (2015). Innowacyjność przedsiębiorstw jako warunek rozwoju społeczno-gospodarczego w okresie zawirowań makroekonomicznych. Przykład małych i średnich przedsiębiorstw wysokich technologii w Polsce. Przedsięb. Edu., 11, 218-231.
Download

Published : 2017-12-31


Juchniewicz, M., & Łukiewska, K. (2017). Economic Development of the Country and Innovativeness in the Food Industry Companies - Selected Issues. Journal of Agribusiness and Rural Development, 43(1), 87-94. https://doi.org/10.17306/J.JARD.2017.00270

Małgorzata Juchniewicz 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie  Poland
Katarzyna Łukiewska 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie  Poland


CitedBy Crossref
1

CitedBy Scopus
0

HTML tutorial

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.