INNOVATION IN RURAL TOURISM


Abstract

The purpose of this study is to evaluate the innovation processes taking place in agritourism farming. The evaluation was based on a survey conducted in 2014 in 50 agritourism farms in rural areas of Dolnośląskie voivodeship. These studies focused on innovation as a source of competitive advantage of these facilities. New elements introduced in the last three years to the package of offered services were analyzed. The respondents were asked about the reasons for the introduction of new rural tourism product and the sources of inspiration for these ideas. Studies of analyzed farms show that primarily they introduce innovative products and services. New products and services were very popular among visitors and their introduction has contributed to an increase in the number of clients and income from tourism activities.

Keywords

agritourism, innovation; innovative products and service; rural tourism

Baum, R., Śleszyński, J. (2009). Nowe funkcje rolnictwa – dostarczanie dóbr publicznych. Roczniki Naukowe SERiA, t. XI, z. 2, 19-23

Czernek, K. (2014). Innowacje w turystyce miejskiej oraz determinanty ich rozwoju. Studia Oeconomica Posnaniensia, t. 2, nr 3 (264), 61-62.

Drucker, P.F.(1992) Innowacje i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady. Warszawa: Wyd. PWE.

Gallouj, F. (2002). Innovation and Services and the Attendant Old and New Myths. Journal of Socio-Economics, no. 31, 137-154

Hjalager, A. M. (2010). A Review of Innovation Reseach in Tourism. „Tourism Managenent”, t. 31, 1-12.

Jagusiewicz J., Legienis H. (2007). Zasoby bazy noclegowej indywidualnego zakwaterowania w Polsce w 2007 roku. Zestawienia tabelaryczne. Praca wykonana na zlecenie Departamentu Turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki, Warszawa, 3.

Kowalczuk–Misek, A. (2013). Analiza stanu i możliwości rozwoju agroturystyki na Dolnym Śląsku. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Krupa, J., Dec, B. (2013). Innowacyjność elementem konkurencyjności w turystyce na Pogórzu Dynowskim. W: J. Krupa (red.), Ochrona środowiska, krajobraz przyrodniczy i kulturowy Pogórza Dynowskiego a rozwój turystyki (s.108, 199, 207). Dynów: Wyd. Związek Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego.

Krzyżanowska, K. (2013). Innowacyjność w turystyce wiejskiej – teoria i praktyka, W: K. Nuszkiewicz, M. Roman (red.). Innowacje w rozwoju turystyki (s.13)
Golądkowo: Wyd. Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie,.

Kurtyka, I. (2010). Różnicowanie źródeł dochodów gospodarstw agroturystycznych na obszarach prawnie chronionych. Acta Scientiarum Polonorum Ekonomia 9 (4) 2010. Wyd. SGGW Warszawa, 233 – 244.

Kurtyka, I. (2011). Właściciele gospodarstw agroturystycznych na Dolnym Śląsku – profil usługodawców. Roczniki Naukowe SERiA , Tom XIII. Zeszyt 3, s. 158-162.

Pasterz, T., Kapusta, G. (2007). Możliwości pozyskiwania środków na finansowanie innowacji. W: M. Makarski (red). Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu (s. 251-275). Rzeszów: Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. (2013). MRiRW, Warszawa.

Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce 2014. Ekspertyza MRiRW, Warszawa.

Roman, M. (2013). Teoria innowacji i jej zastosowanie w turystyce. W: K. Nuszkiewicz, M. Roman (red.), Innowacje w rozwoju turystyki (s.20-23). Golądkowo: Wyd. Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie.

Rosner, A. (2010). Przestrzenne zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich a dynamika przemian. W: M. Stanny, M. Drygas (red), Przestrzenne, społeczno-ekonomiczne zróżnicowanie obszarów wiejskich w Polsce Wyd IRWiR PAN, Warszawa.

Sala, St. (2015). Wpływ procesów globalizacji na innowacje w agroturystyce. W:W. Kamińska (red), Innowacyjność w turystyce wiejskiej a nowe możliwości zatrudnienia na obszarach wiejskich. PAN KPZK Studia, Tom CLXIII (s. 38) Warszawa.

Schumpeter, J. A. (1960), Teoria rozwoju gospodarczego (s.104) Warszawa: Wyd. PWN.

Świtalski, W. (2005). Innowacje i konkurencyjność (s.105). Warszawa: Wyd. UW,.

Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich – Raport końcowy, (2012). Projekt finansowany ze środków pochodzących z Funduszy Counterpart Funds (CPF) Sektorowych Agrolinia (PL9005). Wykonawca Agrotec Polska Sp. z o.o. & IGiPZ PAN (IGiPZ PAN), Warszawa, 104-105

Wilkin, J. (2007). Wielofunkcyjność rolnictwa i obszarów wiejskich. W: Wyzwania przed obszarami wiejskimi i rolnictwem w perspektywie 2014-2020. Nowe Życie Gospodarcze, nr 21, Warszawa, 3-5

Ziółkowska-Weiss, K. (2012). Innowacyjność w hotelarstwie z uwzględnieniem adaptacji obiektów zabytkowych na bazę noclegową. Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis, Studia Geographica III, Folia 126, (s. 43-57). Kraków: Wyd. Uniwersytet Pedagogiczny im Komisji Edukacji Narodowej.

Zontek, Z. (2014). Innowacje usługowe na przykładzie usług turystycznych. Warszawa: Wyd. Nauk. Wydziału Zarządzania Uniewersytetu Warszawskiego.
Download

Published : 2017-12-31


Kurtyka-Marcak, I., & Kutkowska, B. (2017). INNOVATION IN RURAL TOURISM. Journal of Agribusiness and Rural Development, 44(2), 383–392. https://doi.org/10.17306/J.JARD.2017.00257

Izabela Kurtyka-Marcak  Izabela.kurtyka-marcak@up.wroc.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu  Poland
Barbara Kutkowska 
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu  Poland


CitedBy Crossref
1

CitedBy Scopus
0

HTML tutorial

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.