Changeability of Consumer Preferences Concerning the Methods of Fruit Production



Abstract

The purpose of the paper was to establish and compare consumer preferences concerning the methods of fruit production (traditional or organic ones) in the years 2001, 2003 and 2006 and the relations between the preferences and the socio-economic and demographic features of the consumers. The analysis was conducted on the basis of the data from surveys carried out among the inhabitants of Lublin. Results of those surveys point out that certain features of the consumers such as the sex, incomes and the family type significantly differentiated preferences concerning the method of fruit production. Increased incomes were connected with greater acceptance of the organic method, and their decrease was related to greater frequency of indicating the conventional method. Interest in the method of production, while buying the fruit was significantly higher among men than among women. Declaring the willingness to pay more for organic fruit was also correlated with the consumers' sex. Besides, in 2006 it was not too strongly related to the incomes of the respondents. In the years 2001 and 2006 changeability of preferences con-cerning the willingness to pay a higher price for organic fruit and no change in the interest in the technology of fruit production while purchasing the fruit were shown. 

Keywords

Fruit; Consumer preferences; Ecological product; Pro-ecological production; Food production technology

Europejski Plan Działania dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa. 2004. Załącznik do komunikatu Komisji SEC. 739. Rada Wspólnot Europejskich, Bruksela.

Jongen W.M.F., 2000. Food Supply Chains: From Productivity toward Quality. In: Fruit & vegetables quality. An integrated view. Eds R.L. Shewfelt, B. Bruckner. Technomic Publishing Co, Lancaster Basel, 3-20.

Kurzawiński J., 2001. Marketingowe badania konsumentów owoców. In: Materiały IV Ogólnopol. Konf. Ogrod. "Marketing w ogrodnictwie‖. Lublin, 12-13.12.2001. AR, Lublin, 97-100.

Licznar-Małańczuk M., Szewczuk A., Sosna I., Gudarowska E., 2001. Preferencje konsumentów przy zakupie owoców - dla miasta Wrocławia. In: Materiały IV Ogólnopol. Konf. Ogrod. "Marketing w ogrodnictwie‖. Lublin, 12-13.12.2001. AR, Lublin, 119-127.

Niewiadomski K., 2007. Aspekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zag. Ekon. Roln. 1(310), 70-86.

Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. 2007. Dz. U. L 189, 20.07.2007, 1-23.

Rzepecka M., 2004. Stan i tendencje rozwojowe rolnictwa ekologicznego w Polsce i innych krajach członkowskich Unii Europejskiej. In: Materiały seminarium "Rolnictwo ekologiczne - nowe warunki działania wynikające z członkostwa Polski w Unii Europejskiej‖. Warszawa, 28.06.2004. IHAR-S, KRIR, Warszawa, 42-51.

Smólczyńska K., 2002. Preferencje konsumentów w zakresie owoców dostępnych na rynku przez cały rok w świetle badań ankietowych w Warszawie w 2001 roku. Maszynopis. SGGW, Warszawa.

Stan i tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych IHAR-S, Wydział Nadzoru Rolnictwa Ekologicznego oraz Produktów Regionalnych. http://www.ijhar-s.gov.pl.

Szołtysek K., 2004. Zarys problematyki żywności ekologicznej. Wyd. AE, Wrocław.

Wenzel M., 2001: Bezpieczna żywność a integracja europejska - opinie respondentów z niektórych krajów Europy Środkowej i Wschodniej. In: Badanie CBOS "Aktualne problemy i wydarzenia‖ 136. www.cbos.com.pl.

Żakowska-Biemans S., 2000. Żywność ekologiczna w zachowaniach konsumentów polskich i krajów Unii Europejskiej. In: Materiały Ogólnopol. Konf. Nauk. "Konsument żywności i jego zachowania rynkowe‖. Warszawa, 12-13.12.2000. Wyd. SGGW, Warszawa, 503-509.

Published : 2009-12-31


Czernyszewicz, E. (2009). Changeability of Consumer Preferences Concerning the Methods of Fruit Production. Journal of Agribusiness and Rural Development, 11(1), 5-14. Retrieved from http://www1.up.poznan.pl/jard/index.php/jard/article/view/666

Eugenia Czernyszewicz  eugenia.czernyszewicz@up.lublin.pl
University of Life Sciences in Lublin, Poland  Poland


CitedBy Crossref
0

CitedBy Scopus
0


Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.