Subsidies of Agri-Environmental Programs Versus Economical Results in Organic Farm in Poland
Abstract
Based on empirical data from 196 farms organic production, marketability of production was found to be low in the group of households receiving the largest subsidies to agri-environment schemes. The ratio of total payments in relation to commodity production was nearly 1:1, and in the group receiving more than 50 thous. PLN subsidies, this ratio was almost 3:1. In the group of households receiving the highest fees the highest level of agricultural income earned was reported. On a national scale, this means that farms receiving more than 20 thous. PLN subsidies to agri-environmental programs receive more than 62% of payments from the agri-environment schemes. At the same time these holdings produce less than 32% of the total production of goods.
Keywords
Ecological agriculture; Payments for agricultural; Agriculture; Agriculture development programs
References
Komorowska D., 2012. Intensywność produkcji i wyniki produkcyjne wybranych typów gospodarstw ekologicznych. Rocz. Nauk. SERiA 14, 5, 107-112.
Kondratowicz-Pozorska J., 2006. Analiza uwarunkowań rozwoju gospodarstw ekologicznych w Polsce. Zesz. Nauk. AR Wroc. 540, 227-234.
Koreleska E. (2006): Rolnictwo ekologiczne w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Zesz. Nauk. AR Wroc. 540, 241-246.
Kwiatkowski J., 2012. Polska moda na gospodarstwa ekologiczne. http://www.ekologiairynek.pl [dostęp: 15.09.2012].
Łuczka-Bakuła W., 2006. W kierunku rolnictwa zrównoważonego - od programów rolnośrodowiskowych do cross-compliance. Zesz. Nauk. AR Wroc. 87, 540, 290-296.
Nowogródzka T., Szarek S., Podstawka M.: (2013) Towarowość a sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w Polsce. Wieś i Roln 159, 2, 157-168.
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w latach 2011-2012. 2013. Red. I. Zdrojewska. IJHAR-S, Warszawa.
Staniak M., Feledyn-Szewczyk B., 2006. Program rolno-środowiskowy jako czynnik ekorozwoju obszarów wiejskich. Zesz. Nauk. AR Wroc. 540, 489-494.
Śmigiel S., Miączyński P., Kostrzewski L., 2009. Kokosy na orzechach. Gazeta Wyborcza z 31.07.2009.
Światowy rynek żywności ekologicznej zwiększa się. www.biokurier.pl [dostęp: 30.09.2012].
Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.
Most read articles by the same author(s)
- Stanisław Szarek, Teresa Nowogródzka, Regional Differences in Development of Organic Farming in Poland , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 35 No 1 (2015)
- Grzegorz Koc, Stanisław Szarek, Efficiency of the Application of an Increasing Hydrogel Dose in Bispore Mushrooms Cultivation. Agaricus Bisporus (Lange) Sing. Imbach , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 22 No 4 (2011)
- Agnieszka Ginter, Stanisław Szarek, Income Situation of Cereal Producers on the Example of wheat Producers , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 18 No 4 (2010)