Selected Economic Aspects for Development of New Production Technologies of Bioactive Food
Abstract
onstant changes which occur in the economy market are its characteristic feature. Thus, application of new technologies and products marketing is a chance for food industry companies to survive and develop. However, cooperation is needed between science and business. The article presents some aspects of economic calculations, which can support eff orts to establish this cooperation. Many calculations in the range of different costs types on the example of production technology of the soybean sprouts fortifi ed with ferritin iron in the Poznań University of Life Sciences laboratory are presented.
Keywords
High-tech; Food production; Food production technology; Production costs
References
Gorynia, M., Łaźniewska, E. (2001). Kompendium wiedzy o konkurencyjności. Warszawa: Wyd. Nauk. PWN.
Jeznach, M. (2003). Stan i perspektywy rozwoju rynku żywności funkcjonalnej. Warszawa: Wyd. SGGW.
Jeżewska-Zychowicz, M., Babicz-Zielińska, E., Laskowski, W. (2009). Konsument na rynku nowej żywności. Wybrane uwarunkowania spożycia. Warszawa: Wyd. SGGW.
Krutkiewicz, E. (2014). Konkurencyjność cenowa żywności funkcjonalnej. Praca magisterska pod kierunkiem dr Olgi Stefko, Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw Agrobiznesu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Martirosyan, D. M., Singh, J. (2015). A new definition of functional food by FFC: what a new definition unique? Funct. Foods Health Dis., 5(6), 209-223.
Michalczuk, L. (2011). Żywność i żywienie w XXI w. Scenariusze rozwoju polskiego sektora rolno-spożywczego. Łódź: Wyd. SWSPiZ w Łodzi.
Nestorowicz, R., Nowak, L. (2010). Żywność bioaktywna a preferencje konsumentów. Zesz. Nauk. Uniw. Ekon. Pozn., 154, 241-247.
Nestorowicz, R., Nowak, L. (2011). Produkty bioaktywne - nowy wymiar konkurencyjności przedsiębiorstw handlowych. Zesz. Nauk. Uniw. Ekon. Pozn., 177, 116-125.
Stefko, O. (2013). Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce. Zesz. Nauk. SGGW Warsz. Probl. Roln. Świat., 13 (XXVIII), 2, 89-98.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.
Most read articles by the same author(s)
- Olga Stefko, Debt and Investment Activity of Agricultural Farms Connected with Types of Production , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 23 No 1 (2012)
- Olga Stefko, Barbara Ciesielska, Importance of Capital Intensity in Horticulture , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 29 No 3 (2013)
- Olga Stefko, Izabela Lipińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Factors Conditioning the Development of Safe Food Production in Poland , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 29 No 3 (2013)
- Karolina Jąder, Magdalena Kozera, Olga Stefko, Bedeutung des Gemüsebaus von Wielkopolska für den Inländischen Gemüsebau , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 11 No 1 (2009)
- Olga Stefko, Changing the Interest in Banking Products Among Students on the Example of Poznań University of Life Sciences , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 21 No 3 (2011)
- Olga Stefko, Investment Activity of the Agricultural Farms and their Competence for using Borrowed Capital as Conditions of Skills in Development and Progress of Competitiveness of Individual Farms in Poland , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 8 No 2 (2008)
- Magdalena Kozera, Olga Stefko, Karolina Jąder, Assets Relations in Animal-Type Farms , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 14 No 4 (2009)