Sustainable Development of Food Sector and Limitations of Food Losses and its Waste
Abstract
Globally is wasted about one third of total food produced per year. The losses are borne along the entire food chain from "farm to fork". The phenomenon requires an analysis and monitoring of the impact due to continuous development of food sector. Food losses and its waste have an impact on the sustainability of food systems in all three dimensions: economic, social and environmental. Irrational use of food beyond the amount of losses, is a threat to our environment because of excessive consumption of natural resources and is a causes of unmet nutritional needs of societies. The aim of the study was to determine the causes of losses and wastage in the food chain and categorization as well as taking into account recovery capabilities. As follows from the analysis presented in the work some of the reasons for food losses and waste are well known, possible limitations. Therefore, we should seek ways of recovering of food products and using them as intended. One way may be the transfer of food for social purposes, which also affects the sustainability of development in this sector due to social aspects.
Keywords
Sustainable development; Food
References
DEFRA (2010). Food Statistics Pocketbook 2010 (s. 41-53) Pobrane 10 lipca 2014 z: www.defra.gov.uk/statistics/2010/12/25/food-statistics-pocketbook-2010.
FAO (2011). Global Food Losses and Waste. Extent, Causes and Prevention. Pobrane 15 lipca 2014 z: http://www.fao. org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf.
FAO (2013). Food wastage footprint. Impacts on natural resources. Summary Report. Natural Resources Management and Environment Department. Pobrane 10 lipca 2014 z: http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf.
Hadryjańska, B. (2008). The implementation of the sustainable development concept in agrifood companies. J. Agribus. Rural Dev. 1, 7, 99-108.
Jodkowska L., 2011. Stopień realizacji celów zrównoważonego rozwoju i zrównoważonego społeczeństwa na wybranych przykładach. W: B. Kryk (red.), Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju. Księga Jubileuszowa dedykowana Profesorowi Marianowi Malickiemu (s. 51-69). Szczecin: Uniwersytet Szczeciński.
Konieczny, P., Mroczek, E., Kucharska, M. (2013). Ślad węglowy w zrównoważonym łańcuchu żywnościowym i jego znaczenie dla konsumenta żywności. J. Agribus. Rural Dev. 3(29), 51-64.
Kożuch, M. (2011). Pomoc publiczna jako narzędzie realizacji założeń zrównoważonego rozwoju. W: B. Kryk (red.), Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju. Księga Jubileuszowa dedykowana Profesorowi Marianowi Malickiemu (s. 71-90). Szczecin: Uniwersytet Szczeciński.
Miłostan, N. (2014). Zrównoważony rozwój sposobem na ubóstwo. W: J. Blicharz, L. Klat-Wertelecka, E. Rutkowska- Tomaszewska (red.), Ubóstwo w Polsce (s. 207-216). Wrocław: Wyd. E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa.
Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Ministerstwo Gospodarki (bez daty). CSR. Społeczna odpowiedzialność biznesu w Polsce. Pobrane 29 lipca 2014 z: http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+przedsiebiorczosci/Zrownowazony+rozwoj/Spoleczna+Odpowiedzialnosc+Przedsiebiorstw+CSR.
Monier, V., Mudgal, S., Escalon, V., O'Connor, C., Gibon, T., Anderson, G., Montoux, H. (2010). Preparatory Study On Food Waste Across Eu 27. Pobrane 5 maja 2014 z: http://ec.europa.eu/environment/archives/eussd/pdf/bio_foodwaste_report.pdf.
Niewęgłowska, G. (2011). Bądź Lohasem (czyli zmień styl życia). Warszawa: IERiGŻ-PIB. Pobrane 4 lipca 2014 z: https://www.ierigz.waw.pl/aktualnosci/seminaria-i-konferencje/badz-lohasem-%28czyli-zmien-styl-zycia%.
Parfitt, J., Barthel, M., Macnaughton, S. (2010). Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. Phil. Trans. R. Soc., 365, 3065-3081.
Sznajder, M. (2008). Koncepcja zrównoważonego łańcucha żywnościowego (mleczny łańcuch żywnościowy - studium przypadku. J. Agribus. Rural Dev. 2(8).
United Nations (1987). Report of the World Commission on Environment and Development Our Common Future.
WRAP (2007). Understanding Food Waste. Pobrane 16 czerwca 2014 z: http://www.wrap.org.uk.
Wrzosek, M., Kołożyn-Krajewska, D., Krajewski, K. (2012). Nieracjonalne wykorzystanie żywności - perspektywa globalna i odpowiedzialności społecznej. W: P. Bartkowiak, T. Bernat (red. nauk.), Prace Studentów i Młodych Pracowników Nauki. Teoria i praktyka zarządzania przedsiębiorstwem. Wybrane zagadnienia (z. 4, s. 59-72). Poznań: Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa.
Zrównoważony rozwój w Unii Europejskiej. Raport monitorujący z 2011 r. w sprawie strategii zrównoważonego rozwoju UE. Streszczenie. Pobrane 29 lipca 2014 z: ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/5731989/224-PL-PL.PDF.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland
Politechnika Koszalińska Poland
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.
Most read articles by the same author(s)
- Monika Świątkowska, Karol Krajewski, Impact of Promotional Strategy on Consumer Behaviour and Sustainable Development of Dairy Products Market , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 37 No 3 (2015)
- Agnieszka Tul-Krzyszczuk, Karol Krajewski, Beata Bliska, Monika Świątkowska, Innovative Solutions for the Development of Gastronomy and Market Communication Related to it , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 37 No 3 (2015)