Determinants of Organizational Culture in Agricultural Enterprise


Abstract

This article presents selected issues related to the problem of organizational culture. The work is based on the results of empirical research involving qualitative investigations using the case study method. It examines the values and norms defi ning the organizational culture of selected agricultural enterprises. It was found that the values and norms are an important factor in the competitiveness of a company. Appropriate shaping of the organizational culture promotes proinnovative behavior of employees and builds an attractive image of the organization. Considerations related to the culture of the organization revealed the importance of the multidimensionality of this concept. In addition, organizational culture can have a big impact on functioning and effectiveness of a company.

Keywords

Organisational culture; Agricultural enterprises; Company image

Aniszewska, G., Gielnicka, I. (1999). Firma to ja, firma to my. Poradnik kultury organizacyjnej firmy (s. 44-57). Gdańsk: Ośrodek Doradztwa Doskonalenia Kadr.

Bagieński, S. (2010). Zasób organizacyjny rolniczej spółdzielni produkcyjnej - studium przypadku. Rocz. Nauk Roln. Ser. G, 97, 3, 20-29.

Baum, R. (2000). Przesłanki zrównoważonego rozwoju gospodarstw rolnych. Rocz. Nauk. SERiA, II, 5, 42-47.

Baum, R. (2004). Analiza instrumentów wspierających zrównoważony rozwój rolnictwa. Rocz. Nauk. SERiA, VI, 3, 7-12.

Baum, R., Śleszyński, J. (2009). Nowe funkcje rolnictwa - dostarczanie dóbr publicznych. Rocz. Nauk. SERiA, XI, 2, 19-23.

Cameron, K. S., Quinn, R.E. (2003). Kultura organizacyjna - diagnoza i zmiana: model wartości konkurujących (s. 28-59). Kraków: Oficyna Ekonomiczna.

Konecki, K. (2000). Studia z metodologii badań jakościowych (s. 126-141). Warszawa: Wyd. Nauk. PWN.

Kroeber, A., Kluckhohn, C. (1952). A Critical Review of Concepts Definitions. Papers of the Peabody Museum of Archaeology and Ethnology (t. 47, z. 1, s. 56-57). Cambridge, Massachusetts: Harvard University.

Matyja-Gajewska, M. (2012). Ekonomiczne i społeczne czynniki działalności rolniczych spółdzielni produkcyjnych w województwie opolskim. Autoreferat rozprawy doktorskiej (s. 13-14). Wrocław: UE we Wrocławiu.

Nogalski, B. (1998). Kultura organizacyjna. Duch organizacji (s. 33). Bydgoszcz: Oficyna OPO.

Pepliński, B. (2009). Agrobiznes. Podstawy ekonomiki (s. 370-371). Warszawa: WSiP.

Peszko, P. Kultura organizacyjna firmy. Pobrane 29 września 2014 z: http://artelis.pl/artykuly/489/kultura-organizacyjna-firmy.

Schein, E. H. (1992). Organizational Culture and Leadership (s. 5-12). San-Francisco: Jossey-Bass.

Sikorski, C. (2002). Kultura organizacyjna (s. 4). Warszawa: C.H. Beck.

Zbiegień-Maciąg, L. (1999). Kultura w organizacji (s. 15). Warszawa: Wyd. Nauk. PWN.

Published : 2015-12-31


Baum, R., Pepliński, B., Wajszczuk, K., & Wańkowicz, J. (2015). Determinants of Organizational Culture in Agricultural Enterprise. Journal of Agribusiness and Rural Development, 36(2), 161-169. https://doi.org/10.17306/JARD.2015.17

Rafał Baum  baum@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Poland
Bendedykt Pepliński 
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Poland
Karol Wajszczuk 
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Poland
Jarosła Wańkowicz 
Farm Frites Poland Dwa sp. z.o.o.  Poland


CitedBy Crossref
0

CitedBy Scopus
0

HTML tutorial

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>