The Role of Quality in Making Purchasing Decisions on the Example of Meat and Cured Meat Purchasing Consumers


Abstract

The paper discusses the concept of quality and the factors that it consist of. It takes into account the role of the consumer in the formation of the product quality. It presents the basic quality assurance systems used in food production. Purchasing decision-making process and its implications have been presented. The situation on the market of meat and cured meat in Poland and the legal requirements for the production of food of animal origin have been described. It presents the results of their survey, comparing them with the available data.

Keywords

Consumer decision; Meat; Meat quality; Meat market; Meat products

Góralczyk, M. (2008). Rola jakości produktów spożywczych w decyzjach zakupowych konsumentów implikacje dla konsumentów. W: Koncepcje zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy. Kraków: Wyd. Nauk. PTTŻ.

Grunert, K. (1997). What's in a steak? A cross-cultural study on the quality perception of beff. Food Qualit. Prefer., 8.

GUS (2013). Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2013. Warszawa: GUS.

GUS (2014). Mały rocznik statystyczny 2014. Warszawa: GUS.

Gutman, J. (1982). A means and chain model based on consumer categorization processes. J. Mark., 46(2).

Jeznach, M. (2008). Uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne jakości i bezpieczeństwa żywności. Warszawa: Wyd. SGGW.

Karaszewski, R. (2006). Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. Toruń: TNOiK "Dom Organizatora".

Kijowski, J., Wysłouch, W. (2003). Integracja systemu HACCP i systemu według normy PN-EN ISO serii 9000:2001. W: Kijowski, J., Sikora, T. (2003). Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów. Warszawa: WNT.

Kosicka-Gębska, M., Gębski, J. (2014). Wpływ wyróżników jakości na zachowanie konsumenta na rynku mięsa. Rocz. Nauk. SERiA, 1.

Kosicka-Gębska, M. (2013). Zachowania polskich konsumentów na rynku wołowiny. Rozpr. Nauk. Monogr. SGGW.

Kotler, P.H., Keller, K.L. (2012). Marketing. Poznań: Rebis.

Litwińczuk, Z., Barłowska, J. (2012). Produkcja żywności. W: Litwińczuk Z. (red.), Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa. Warszawa: PWRiL.

Najorek, L. (1993). Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych. Warszawa: Wyd. IŻŻ.

Nowicki, P. (2008). Bezpieczeństwo i higiena produkcji żywności w ocenie klientów barów bistro. W: Sikora, T. (2008). Koncepcje zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy (s. 650). Kraków: Wyd. Nauk. PTTŻ.

Szwacka-Mokrzycka, J. (2013a). Rola systemu zarządzania jakością w osiąganiu przewagi konkurencyjnej. W: J. Agribus. Rural Dev., 3 (29). Poznań: Wyd. UP w Poznaniu.

Szwacka-Mokrzycka, J. (2013b). Tendencje rozwojowe popytu i podaży żywności w Polsce. Warszawa: Wyd. SGGW.

Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy (2014). Warszawa: IERiGŻ.

Rynek Drobiu. Stan i Perspektywy (2014). Warszawa: IERiGŻ.

System certyfikacji QMP. Pobrane 14 maja 2013 www.kochamwolowine.pl/system-certyfi kacji-qmp.

http://www.podajindyka.pl/o-kampanii.html

http://www.produktyregionalne.pl/biuletyn.html, data wejścia 14 maja 2013

http://www.qafp.pl/strona,historia.html, data wejścia 13 maja 2013

http://www.wieprzowinapqs.pl/strona-glowna.aspx, data wejścia 13 maja 2013

Published : 2015-12-31


Grębowiec, M. (2015). The Role of Quality in Making Purchasing Decisions on the Example of Meat and Cured Meat Purchasing Consumers. Journal of Agribusiness and Rural Development, 35(1), 39-47. https://doi.org/10.17306/JARD.2015.4

Mariusz Grębowiec  grebowiecmariusz@poczta.onet.pl
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie  Poland


CitedBy Crossref
2

CitedBy Scopus
0

HTML tutorial

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.