Technical and Financial Assessment of Organizational Improvements of Selected Business Entities of Food Chain Management


Abstract

The aim of the article was technical and economic assessment of organizational improvements and use of resources of the examined business entities within the frames of their economic activity. The measurement of economic effi ciency was done with the use of commonly accepted profi tability indices (ROE, profi t margin and RONA). The technical assessment was based on the DEA method, taking into account the model: CRS, VRS and the scale of production. The variables applied in the model w ere operating incomes, as well as expenditures, i.e. UR area, labour input, value of fi xed assets and expenditure connected with energy and materials consumption. The research results proved that there were not signifi cant diff erences between the examined groups (Z and N) as far as calculated indices were concerned.

Keywords

Supply chain; Economic effectiveness; Technical efficiency; Food economy

Adamski, M. (2008). Procesy dostosowawcze w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych (nr 120, s. 11). Warszawa: IERiGŻ - PIB.

Baran, J., Pietrzak, M. (2007). Analiza efektywności wybranych branż polskiego agrobiznesu bazująca na metodzie DEA. Rocz. Nauk. SERiA, IX, 3, 15-16.

CEPA (b. d.). Pobrano 10 czerwca 2015 z: http://www.uq.edu.au/economics/cepa/software.php.

Ćwiąkalska-Małys, A., Nowak, W. (2009), Sposoby klasyfikacji modeli DEA. Bad. Oper. Decyz., 3, 9.

Dębniewski, G., Pałach, H., Zakrzewski, W. (2000). Mikroekonomia (s. 31). Olsztyn: Wyd. UWM.

Fakty i liczby (b. d.). Pobrano 11 czerwca 2015 r. z: http://ica.coop http://ica.coop.

Komunikat Komisji Rady Parlamentu Europejskiego, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego dotyczący promocji spółdzielczej w Europie (s. 5). Bruksela COM (2004).

Kucharski, A. (2011). Metoda DEA w ocenie efektywności gospodarczej (s. 8). Łódź: Wyd. Katedry Badań Operacyjnych Uniwersytetu Łódzkiego.
Rezolucja Parlamentu Europejskiego z 2.07.2013 w sprawie wkładu spółdzielni w walkę z kryzysem (2012/2321/1N/).

Rolnicze Spółdzielnie Produkcyjne (b. d.). Pobrano 11 czerwca 2015 r. z: http://www.krs.org.pl.
Sierpińska, M., Jachna, T. (2004). Analiza przedsiębiorstwa według standardów światowych (s. 144-145, 195). Warszawa: Wyd. Nauk. PWN.

Superat, J. (2005). Zarządzanie (s. 174). Wrocław: Wyd. Kolonia.

Szymańska, E. (2010). Efektywność przedsiębiorstw - definiowanie i pomiar. Rocz. Nauk Roln. Ser. G, 97, 2, 159, 162.

Telp, J. (2004). Analiza wskaźnikowa jako narzędzie oceny efektywności. W: Z. Bobera, J. Telp (red.), Ocena efektywności funkcjonowania organizacji gospodarczych (s. 91). Warszawa: Zakład Wydawniczy DrukTur.

Published : 2016-12-31


Krotowska, M., & Mierzwa, D. (2016). Technical and Financial Assessment of Organizational Improvements of Selected Business Entities of Food Chain Management. Journal of Agribusiness and Rural Development, 39(1), 113-120. https://doi.org/10.17306/JARD.2016.13

Małgorzata Krotowska  malgo-rzata.krotowska@o2.pl
Szkoły Europejskie we Wrocławiu  Poland
Dominika Mierzwa 
Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych im. gen. Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu  Poland


CitedBy Crossref
1

CitedBy Scopus
0

HTML tutorial

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.